Groene energie

Welke energieleveranciers zijn echt groen?

Vergelijk alle groene energieleveranciers

Groene energie

Wie is groen?

Jaarlijks wordt er een onderzoek verricht om consumenten een beter beeld te geven over hoe groen een energieleverancier werkelijk is. WISE, Greenpeace, Natuur&Milieu en de Consumentenbond werken hier samen aan voor een beter inzicht als het gaat om het kiezen van een groene energieleverancier. De laatste cijfers uit onderzoek zijn uit oktober 2017.

groene-energieleveranciers-voorlopers
Volgers-groene-energieleveranciers

Groene energie

Volgers

Negen bedrijven scoren een cijfer boven de 7 en zijn met recht Voorlopers. Deze bedrijven kiezen consequent voor windenergie, zonne-energie en duurzame biomassa. Deze produceren ze zelf, of ze kopen het direct in bij de bron. Dertien bedrijven scoren tussen de 5 en de 7 en zijn daarmee Volgers. Veel van deze bedrijven kopen hun stroom grotendeels in via de groothandelsmarkten en voegen (vrijwel) geen duurzame energieproductie toe aan het aanbod.

Groene energie

De vervuilers

Bedrijven met een rapportcijfer van 5 of lager zijn Vervuilers. Ze produceren of kopen relatief veel vieze stroom opgewekt door vervuilende kolencentrales waarmee hun duurzame investeringen in het niet vallen.

Energieleveranciers-vervuilers

Groene energie en nep groene energie.

Nep groen – Het bedrijf verkoopt nep groene stroom, of ‘sjoemelstroom’. Ze verkopen dan goedkope, grijze energie in, die ze hebben groengewassen met Garanties van Oorsprong (GVO). Dit zijn certificaten die grotendeels afkomstig zijn van Noorse waterkrachtcentrales. Deze certificaten kunnen gewoon worden ingekocht, en vervolgens worden gecombineerd met grijze stroom afkomstig van Nederlandse fossiele centrales. Het resultaat gaat volgens de wettelijke bepalingen door als groene stroom.

Groene energie – Het bedrijf verkoopt echte groene stroom, maar dit is zo’n klein deel uit het totale aanbod dat ze alsnog laag scoren. In zijn geheel draagt deze energieleverancier nauwelijks bij aan de vergroening van de energievoorziening.

 

  • Onafhankelijk energie vergelijken
  • Alle energieleveranciers worden vergeleken
  • Exclusieve kortingen
  • Overstappen is gratis